Decathlon sport áruház - Tatabánya
Tervezési megbízásunk egy földszintes kereskedelmi üzletház elhelyezésére szólt meglévő CBA áruház épülete mellett önálló épületként. Az üzletház egy sportruházati, és sportfelszerelések árusításával foglalkozó Decathlon áruháznak, valamint egy háztartás vegyipari, és kozmetikai termékeket forgalmazó drogéria üzletnek ad majd otthont. A telek adottságai, a meglévő parkoló rendszer és az ahhoz kapcsolódó közúti kapcsolatok, a területen áthaladó regionális vízvezeték védőtávolsága meghatározták az épület elhelyezkedését és a vásárlói forgalom struktúráját. A tervezett épület egy földszintes csarnokszerkezet lesz mintegy 8,00 m-re elhúzva a CBA blokkjától. Bejáratai a meglévő széles járda meghosszabbított szakaszáról a nyugati irányból nyílnak. A sportáruház az északi irányból is megközelíthető, ahol az újonnan kialakított 96 parkolóhely is található, a vásárlói forgalom innen a személygépkocsi parkolók irányából várható. A két rendeltetési egységből álló épület kiszolgálóegységei a keleti oldalra kerültek, ebből az irányból a Szanatórium útról a gazdasági bejáratok jól megközelíthetők tehergépkocsival.
A tervezett épület megjelenése a bérlő kereskedelmi lánc arculatának megfelelő design elemeket tartalmaz. A csarnok vasbeton pontalapozással, előregyártott kehelynyakakkal, tartószerkezetei előregyártott vasbeton pillérekkel, gerendákkal, trapézlemezes térlefedéssel készül. A tető hőszigetelése ásványi szálas anyagból, a vízszigetelés lágyfedéssel lesz megoldva. Az egyszerű doboz-szerű épülettömeget hőszigetelő szerkezetű szendvicspanelek borítják, a bejárati portálok igényes hőhídmentes alumínium szerkezetek lesznek. A bejáratok felett tekintélyes méretű reklámhordozók kaptak helyet acél vázszerkezetes tartószerkezetű felületeken, ezekkel egybe szerkesztve árnyékoló és esővédő előtetők készülnek. A kiszolgáló blokk a kisebb belmagasságot igénylő funkcióinak megfeleltetve alacsonyabb tömeget kapott. A kiszolgáló egység monolitikus szerkezete, tetőfödéme alkalmas a gépészeti felépítmények, szerelvények, berendezések fogadására.
A környezetépítés elemei a mai igényeknek megfelelő nagyrészt természetes felületű díszburkolatok, korszerű utcabútorok lesznek, a fásítás mértéke az új parkolóhelyek kialakítására előírt számú növényekkel biztosítható.